Păpădia – una din cele mai nutritive plante de pe pămant

Ati observat in fiecare primăvara pete de culoare galbenă in iarba din parcuri, grădini, peste tot pe unde ne plimbăm. Cei mai multi ignoră păpădia fără să stie că această gingasă plantă se află in top 5 cele mai nutritive plante de pe pămant. Păpădia reprezintă o sursă de top de inulină (care alimentează bacteriile prietenoase din colon), fiind bogată in vitamine și minerale: cantități suficiente de vitamina C, riboflavină, B6, tiamină, calciu, cupru, mangan și fier.

Păpădia are multe indicatii terapeutice, cel mai cunoscut fiind faptul că joacă un rol esential pentru ficat – consumand rădăcina si pentru rinichi – consumand frunzele verzi.
De la păpădie se cosnuma absolut tot: florile, tijele, frunzele si rădăcina. Se pot cosnuma ca atare, in salate, sucuri sau siropuri.

Iată mai jos cateva indicatii despre cum puteti consuma păpădia in functie de gusturi si timpul pe care il aveti la dispozitie.

Cel mai usor este sa se consume tijele ca atare. O cura de 2 saptamani in care se consuma zilnic 5 tije din florile de păpădie, face adevarate minuni pentru ficat.

Nu uitati sa adaugati in salatele preferate frunzele tinere de la florile inflorite.

Frunzele pot fi date prin storcator (este de preferat un storcator prin presare la rece) si combinate cu 1 lamaie, 1 castravete, 2 mere si putina radacina proaspata de ghimbir.

Si mai simplu si la lel de sănătos este sa puneti o mană de păpădie in 250 ml apă pură si să dati la blender. Apoi strecurati si consumati lichidul ca atare sau cu putină lamaie.

Pentru ceai se folosesc frunzele si rădacina

Dacă doriti sa va bucurati de efectele păpădiei si după ce trece primavara, puteti prepara un sirop cu miere astfel: adăugati 1 kg de flori de păpădie intr-un borcan (de preferat inchis la culoare) iar peste adaugati 1 kg de miere raw de albine. Pastrati la intuneric timp de 3 săptămani, agitand continutul in fiecare zi. La sfarist se strecoară si se pastreaza la frigider cca 1 luna.

Lasă un răspuns